Kurz eura vzrástol na 1,2140 USD/EUR

11.02.2021 Svidník

Frankfurt nad Mohanom 11. februára (TASR) - Spoločná európska mena sa vo štvrtok posilnila. Popoludní sa predávala po 1,2140 USD, čo bolo o niečo vyššie ako ráno. Európska centrálna banka (ECB) stanovila vo štvrtok referenčný kurz na 1,2147 (v stredu: 1,2127) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8233 (0,8246) eura.

Negatívny vplyv na dolár mali slabšie údaje z trhu práce. Počet nových žiadostí o podporu v USA minulý týždeň klesol menej, než sa čakalo. Navyše, ministerstvo práce smerom nehor revidovalo údaj za predchádzajúci týždeň.

Šéf americkej centrálnej banky (Fed) Jerome Powell v stredu (10. 2.) večer uviedol, že bude potrebné zachovanie uvoľnenej menovej politiky, aby sa zlepšila situácia na trhu práce. Dodal však, že k zníženiu nezamestnanosti nebude stačiť monetárna podpora, ale potrebná bude celospoločenská angažovanosť s úsilím zo strany vlády aj súkromného sektora. Podľa Powella je aktuálne v Spojených štátoch bez práce o 10 miliónov viac ľudí v porovnaní s obdobím pred pandémiou.

Európska komisia (EK) očakáva po ťažkej koronakríze na jar opäť oživenie ekonomiky. Celkovo by ekonomika eurozóny mala podľa EK tento rok vzrásť o 3,8 %. Doteraz počítala s expanziou o 4,2 %.
 

Vyberte región